HTML

Kutatások Alibiországban

Alibiországban felmerülő kérdésekre irányuló kutatások tanulságos, illetve kevésbé tanulságos eredményének publikálása, saját örömömre.

Friss topikok

  • Naki vagyok kerdojel: Tréfás-gúGYos, mi? Vicces, hehehe :) (2010.05.20. 11:30) KIAKOLBÓLÍT

Linkblog

Cigány vagy roma? Melyik is a helyes?

2008.09.04. 16:00 szlgykalman

Azt mondják a cigány szó sértő. Persze mindezt a nem cigányok. Ezt a cigányok elhitték és mostmár ők is sértőnek érzik. Ugyanakkor cigányvajdájuk, cigány önkormányzatuk és cigány parlamentjük van. Hogy is van ez?

Nem egy magyarokra jellemző rasszista kifejezésről van szó a cigány szó esetében. Ennek ékes bizonyítéka, hogy is hívják őket más nyelvekben: románul ţigan, csehül cikan, németül Zigeuner, franciául tzigane, tsigane, olaszul zingaro, illetve törökül çingene. Ennek magyarázata, hogy a görög atsziganosz (athiganos) szóból származnak, melynek jelentése „kitaszított”.

Ugyanakkor a "roma" egy cigány szó. Melynek jelentése: férfiak, emberek. Politikai korrektség alapján, valamint kevésbé pejoratív mivolta miatt kezdett elterjedni a közbeszédben és a médiában. Igazság szerint az összes cigány népcsoport közös elnevezéseként használandó a romungro szó. Ez számtalan cigány csoport gyűjtőneve. Ugyanakkor a Kárpát-medencében először megjelent csoport a Kárpáti-cigyány.

Hivatalosan: a roma név azokat jelöli, akik vállalják a roma identitást , addig a cigány név mindazokra vonatkozik, akiket a környezetük cigánynak nevez, függetlenül attól, hogy ők hogyan határozzák meg magukat. Szerintem ennek semmi értelme...

 

UPDATE:

"Cigány, ez egy bizanci görög kifejezésböl származik "ácigánosz", jelentese: törvényeket nem tisztelő"

forrás:
http://video.google.com/videoplay?docid=-6569257190312763755&hl=hu
 
32:20-nál

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlgykalman.blog.hu/api/trackback/id/tr92654030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása