HTML

Kutatások Alibiországban

Alibiországban felmerülő kérdésekre irányuló kutatások tanulságos, illetve kevésbé tanulságos eredményének publikálása, saját örömömre.

Friss topikok

  • Naki vagyok kerdojel: Tréfás-gúGYos, mi? Vicces, hehehe :) (2010.05.20. 11:30) KIAKOLBÓLÍT

Linkblog

Cigányvajda

2008.09.24. 12:12 szlgykalman


A vajdaság intézményét Zsigmond király vezette be 1423-ban, amikor a cigányok közül kinevezett vajdát önálló ítélkezési joggal ruházta fel. Hivatalosan 1856-ig működött, majd százötven éven át informális módon létezett a cigány közösségekben. A vajda kinevezés méltóságot jelentett a múltban és jelent ma is. Abból lehet vajda, aki beszéli a lovári nyelvet, ismeri az ősi törvényeket, szokásokat, és ezek szerint él. Van becsülete, szava a cigányok között, és ősei vagy valamilyen különleges dolog miatt kiemelkedik a többiek közül. A cigány törvények szerint a vajda döntését a közösségen belül kritika nélkül el kell fogadni.

Az országos vajdaság 2005-ben jött létre újra, amikor elismert művészek és roma vezetők az intézmény újraélesztése mellett döntöttek. A vajdák feladata a hazai cigányság kultúrájának, hagyományainak megőrzése, a cigányok érdekeinek képviselete, közvetítés magyarok és cigányok között. Általában tehetős vállalkozók közül választanak vajdát, hogy saját maga finanszírozhassa tevékenységét.

Tizennyolc megyében már van választott vezető, a legutóbb, 2008. május. 17-én Lakatos Attilát avatták Borsod megye és Miskolc város vajdájává. Az országos fővajda Kállai Csaba újszászi vállalkozó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlgykalman.blog.hu/api/trackback/id/tr52679093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása