HTML

Kutatások Alibiországban

Alibiországban felmerülő kérdésekre irányuló kutatások tanulságos, illetve kevésbé tanulságos eredményének publikálása, saját örömömre.

Friss topikok

  • Naki vagyok kerdojel: Tréfás-gúGYos, mi? Vicces, hehehe :) (2010.05.20. 11:30) KIAKOLBÓLÍT

Linkblog

A Mikulás

2008.12.12. 10:27 szlgykalman

A legenda alapja egy a III. században Törökországban élő Miklós nevű püspök. Gazdag család gyermekeként született, de egy nagy járvány miatt hamar árvaságra jutott. Ezután érsek nagybátyja nevelte. Megszerette a kolostori életet és a papi hivatást választotta. Évek alatt a szeretete, a gyerekekkel, emberekkel való törõdése miatt annyira megszerették, hogy nemcsak püspöküknek, hanem még vezetõjüknek is tartották. Hatalmas vagyonát amit örökölt az emberek megsegítésére fordította.

A legenda alapjául az alábbi történet szolgál. A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévõ falatra is alig jutott neki. Három férjhez menés elõtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy segítsen a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenõbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték, csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az idõben még egy keszkenõ aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és zárva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tûzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerû tûzhelybe száradni, és az pont beleesett. Az ismeretlen jótevõrõl kezdték azt hinni, hogy a hóborította Taurus hegyrõl – mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák – maga a Télapó jön el ezekkel az ajándékokkal.

Az idõ folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevõ maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedõ elõzõleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követõen. Ezt felismerve már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítõ! Emellett december 5-én a névnapja elõestéjén rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte Noel Baba-nak, ami azt jelenti: ajándékozó apa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlgykalman.blog.hu/api/trackback/id/tr73818606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása